Random Gondolat

atom icon planets icon galaxy icon Random Gondolat gaming icon building icon transport icon

Retró FPS (First Person Shooter) játékok

2024. május 30. - christo161

Ebben a bejegyzésben néhány retró FPS játékot gyűjtök össze. A bejegyzésnek főként két célja van. Ugyebár itt nagyrészt olyan játékok lesznek felsorolva, amikkel leginkább azok játszottak, akik a kilencvenes években töltötték a gyerekkorukat. A bejegyzés egyik célja, hogy hátha van a felsorolásban olyan játék, ami egy idősebb gamernek kimaradt. A bejegyzés másik célja pedig, hogyha a fiatalok közt van valaki, akire esetleg rájönne egy kis retró fps hangulat, akkor ne csak a Doom, Quake, Wolfenstein jusson eszükbe.

duke_nukem_3d.jpg

Tehát ebből a bejegyzésből a Doom, Quake, Wolfenstein kimarad, mert azokat mindenki ismeri. COD2 is kimarad, azt is sokan ismerik.

A bejegyzésben lesznek olyan játékok is, amik habár viszonylag újak, de olyasmi grafikájuk van, mint a retró FPS-eknek.

A bejegyzés végén, az "Egyéb" szekcióban is lesz felsorolva néhány, főként nem annyira ismert retró FPS játék is.

Tartalomjegyzék

Alien versus Predator (2000)

alien_versus_predator_steam_1.jpg

Bár azt borítékolom, hogy az AVP játékokat sokan ismerik, nekem ez tetszett a legjobban közülük. Főleg az tetszett benne, hogy volt benne olyan mód, ahol a gépi ellenfelek ellen lehetett tolni (akár egyedül, akár összefogva), ha jól tudom, technikailag akár a végtelenségig. Emiatt akár a végigjátszás után is el lehetett vele játszogatni.

A végigjátszás is ebben a játékban tetszett a legjobban, az alap játékban emlékeim szerint még menteni sem lehetett, talán a Gold verzióban lehetett egyszer menteni, bár a nullához képest az is nagyon sokat segített. Hivatalosan nem volt horror játék, de annak idején sokan mondták, hogy vannak benne ijesztő jelenetek (pl. amikor a semmiből egyszer csak elédugrik egy Alien), illetve sok nyomasztó pálya is volt a végigjátszásban.

alien_versus_predator_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Blood Fresh Supply (1997, 2019)

A játék eredeti címe "Blood: One Unit Whole Blood" volt, és ez a játék jelent meg 1997-ben MS-DOS-ra. A játékot 2019-ben újra kiadták, ami online játszható és nagyobb felbontásokat is támogat, illetve tartalmazza a játék kiegészítőjét is.

blood_fresh_supply_steam_1.jpg

A játékot annak idején sokan ismerték, sőt, alapműnek tekintették a maga nemében. Mi sokat játszottunk vele suliban LAN-on. Azt mondjuk nem tudom, hogy manapság mennyire lehet online játékosokat találni hozzá, de a végigjátszást mindenféleképp javaslom a retró FPS kedvelőknek.
A játéknak van egy sajátos hangulata, zombikkal, démonokkal és sok vérrel, de a játék nem ijesztő, nem nevezném horror játéknak.

A játékot végig lehet tolni co-op-ban is, vagyis multiplayerben végig lehet játszani, ezzel az új verzióval akár online, steamplayen keresztül is.

blood_fresh_supply_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Blood 2: The Chosen (1998)

blood_2_the_chosen_steam_1.jpg

A játék nagyon nem hasonlít az első részére sem a grafikát tekintve sem hangulatában. Ha nem tudnám, hogy ez a játék második része, meg sem mondanám róla. A második részt már jóval kevesebben ismerték, mint az elsőt. Ettől függetlenül szerintem egy nagyon jól sikerült retró FPS, érdemes végigtolni.

blood_2_the_chosen_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Chasm: The Rift (1997, 2022)

A játékot 1997-ben adták ki MS-DOS-ra, majd 2022-ben Windowsra (Steam és gog.com).

chasm_the_rift_steam_1.jpg

Bevallom őszintén, én csak a demójával játszottam (amit még talán valamelyik DCCD Klub CD-ről szedtem le), és eleinte azt hittem róla, hogy Alien játék, mert a legelső ellenség az Alien-ben lévő arctámadóra hasonlított. Aztán a játék feledésbe merült, nem játszottam vele többet. Később utánanéztem a játéknak, a screenshotok egyértelműen eldönthető, hogy a játéknak nem sok köze van az Alien univerzumához, inkább talán Quake klónnak mondanám, viszont kifejezetten jól sikerült, ajánlom mindenkinek.

chasm_the_rift_steam_2.jpg

A játék megvásárolható Steamen és gog.com-on:

Command & Conquer Renegade (2002)

cnc_renegade_steam_1.jpg

A játékot C&C rajongóként nyilván nem hagyom ki a felsorolásból. Bár a játék multiplayere nem a megszokott FPS deathmatch-szerű, hanem valamelyest kötődik a legelső C&C játékhoz (pl. épületeket, járműveket kell benne használni). Viszont a végigjátszás teljesen hasonló egy hagyományos FPS játékhoz.

cnc_renegade_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen vagy EA Playen:

A játéknak egyébként egész sok rajongók által átírt verziója készült, amikre összességében kevésbé jellemző a hagyományos FPS-szerű végigjátszás, inkább C&C játékokra alapuló multiplayer van bennük, viszont az összes ingyenes.

Red Alert 1, Tiberian Sun és Battle for Dune játékokra alapuló, a Renegade motorját használó játékok letölthetők innen:

A Renegade-hez hasonló, de Unreal Engine 3 játékmotorral újraírt ingyenes játék innen tölthető le (végigjátszást is tartalmaz):

Duke Nukem 3D: Megaton Edition (2013-2016)

A játék Steamen volt megvásárolható 2013 és 2016 között. Aki megvásárolta akkor, ma is tud vele játszani. A játék futott Windowson, Macintoshon és Linuxon is. A játék tartalmazta az alap Duke Nukem 3D-t (amit 1996-ban adtak ki MS-DOS-ra), illetve a játékhoz kiadott következő kiegészítőket, amiket szintén a kilencvenes években adtak ki:

  • Duke Nukem 3D: Atomic Edition
  • Duke It Out In D.C.
  • Duke: Nuclear Winter
  • Duke Caribbean: Life's A Beach

Ezekben a kiegészítőkben előfordultak új fegyverek, új fajta pályák, új ellenségek, illetve természetesen új végigjátszás.

duke_nukem_megaton_1.jpg

Az alapjátékról, vagyis a Duke Nukem 3D-ről néhány gondolatot majd a 20th Anniversary World Tournál írok, mivel jelenleg azt lehet megvásárolni steamen.

duke_nukem_megaton_2.jpg

További infó:

Duke Nukem 3D: 20th Anniversary World Tour (2016)

Kb. amikor ezt a játékot kiadták, onnantól kezdve nem volt megvásárolható a Megaton Edition, ami sokak szerint sokkal jobb volt, mint ez. Ez a játék a Megatonnal ellentétben csak Windowson fut natívan, illetve az 1996-ban megjelent alap Duke Nukem 3D-n kívül két kiegészítőt tartalmaz:

Mindkettőben van 1-1 új fegyver (bár ezek régi fegyverek módosított változatai), vannak bennük új ellenfelek és új fajta pályák.

duke_nukem_20th_steam_1.jpg

A Duke Nukem 3D a kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején talán a legismertebb FPS volt. Mind a végigjátszás, mind a multiplayer nagyon magával ragadó és hangulatos volt. A játéknak volt egy utánozhatatlan, egyedi hangulata.

A játékot végig lehet tolni co-op-ban is, vagyis multiplayerben végig lehet játszani, ezzel az új verzióval akár online, steamplayen keresztül is.

Biztos arra is sokan emlékeznek, hogy a játékhoz készült egy vicces magyarosítás.

duke_nukem_20th_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen:

Bár valójában csak a Duke Nukem 3D a retró FPS, a következő része (Duke Nukem Forever) talán annyira nem nevezhető annak, hiába telt el a megjelenése óta több, mint 10 év, de azért a Duke Nukem esetén úgy érzem hogy le kell írni ezt a sztorit... megpróbálom röviden.

A Duke Nukem játékok sorsa

A Duke Nukem 3D játékhoz sok kiegészítő, sok fanok által készített mod készült (pl. igazi 3D-s verzió, úgynevezett High Resolution Pack), sőt, a játékot nyílt forráskódúvá tették, tehát könnyedén bárki átportolhatta Macintoshra, Linuxra, egyéb operációs rendszerekre, illetve újraírhatta a játékot, és rakhatott bele ilyesmiket, mint például jobb kompatibilitás újabb Windowsokon vagy például online játék (az ilyesmi próbálkozásokat itt találhatjuk).

Az alábbi screenshot a High Resolution Packról készült:

duke_nukem_high_resolution_pack.jpg

Na és akkor miért van az, hogy aki a kilencvenes években volt fiatal, annak a számára ez a játék benne volt a top10-ben, vagy akár a top5-ben is, manapság viszont a fiatalok aligha hallottak egyáltalán erről a játékról... illetve ha hallottak, akkor is csak valamilyen retró játékokkal foglalkozó honlap vagy esemény miatt?

Lényegében azért, mert a fejlesztők enyhén szólva túlvállalták magukat a játék következő részét (Duke Nukem Forever) illetően. Régen nagyon sok legenda keringett a játék körül, olyan játékot akartak készíteni, ami sokkal többet tudott volna, mint az akkori FPS játékok. De ennek nem egyszer az lett a vége, hogy elhúzódott az idő, elfogyott a pénz, aztán a játék elavulttá vált, kukázni "kellett" és újra kellett kezdeni a fejlesztést. A Duke Nukem Forever "14 évig készült", aztán végül ki lett adva, de a fejlesztőcsapat, aki végül befejezte, nem törekedett már arra, hogy a játékból legenda legyen, hanem csak az volt a cél, hogy a játékot megmentsék attól, hogy soha ne legyen kiadva.
Ezek után érthető, hogy nem lett belőle legendás játék. Addigra a Duke Nukem név megkopott, akik annak idején várták a játékot, azok közül sokan felnőttek, nem játszottak már többé. Aki pedig egy legendás játékot várt... na mire is lehetett számítani, csalódott. A játék hamar feledésbe is merült.

Erről a sztoriról egyébként a "the best is the enemy of good" mondás jut eszembe.

A játék 2001-es verziója 2022-ben kiszivárgott. Erről sok hír volt, bevallom őszintén, nem néztem pontosan utána, hogy honnal tölthető le, talán ezek közül valahonnan:

Nekem mondjuk az 1998-as verzió tetszett a legjobban.

DUSK (2018)

dusk_steam_1.jpg

dusk_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Half-Life: Absolute Redemption (1999)

Bár a Valve által kiadott Half-Life játékokat szinte mindenki ismeri, ez egy viszonylag kevésbé ismert félhivatalos kiegészítő, ami a Half-Life 1 és Half-Life 2 között játszódik. Új fegyver, új ellenfél nincs benne, csak új fajta pályák. A pályák néhol eltérnek a Half-Life játékokban megszokottaktól, de aki szerette a Half-Life 1-et, annak azt tanácsolom, hogy ezt a játékot semmiképp ne hagyja ki.

A játékot én egyébként a Half-Life: Generation fekete CD-jéről, azaz a Counter-Strike CD-ről ismertem meg.

half_life_absolute_redemption_steam_1.jpg

half_life_absolute_redemption_steam_2.jpg

A játék letölthető innen:

A Half-Life Sven-Coop-hoz, vagyis a Half-Life 1 co-op (többjátékos végigjátszás) módjához is letölthető a játék:

Heretic (1994, 2007)

heretic_gog_1.jpg

A játékot az ID Software fejlesztette, a Quake testvérjátéka, kicsit több fantasyval és mágiával. Viszonylag ismert játék volt, bár én csak a Hexen 2-vel játszottam, ami ha jól tévedek, ennek a játéknak a folytatása.

heretic_gog_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Hexen 2 (1998)

hexen_2_steam_1.jpg

hexen_2_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Ion Fury (2019)

ion_fury_steam_2.jpg

A játékot a 3D Realms adta ki, és látszik is a játékon, hogy grafikailag és hangulat szempontjából is a Duke Nukem 3D-re és a Shadow Warriorra hasonlít. A fegyverek, pályák, ellenfelek változatosak, aki az előbb említett játékokat szerette, annak nem érdemes kihagynia.

ion_fury_steam_1.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Kingpin (1999)

kingpin_reloaded_steam_1.jpg

kingpin_reloaded_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Outlaws (1997)

outlaws_steam_1.jpg

outlaws_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Redneck Rampage (1997)

redneck_rampage_steam_1.jpg

Szintén a Duke Nukem 3D-re vagy a Shadow Warriorra hasonlít, viszont kicsit vadnyugati stílusban. Annak idején nem volt annyira ismert játék, mint a Duke Nukem 3D, de ha valaki szereti a retró FPS-eket, ez semmiképp ne maradjon ki. A zenéje is nagyon jó.

redneck_rampage_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Requiem: Avenging Angel (1999)

requiem_avenging_angel_gog_1.jpg

requiem_avenging_angel_gog_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Rise of the Triad (1995, 2023)

rise_of_the_triad_steam_1.jpg

rise_of_the_triad_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Shadow Warrior (1997)

shadow_warrior_steam_1.jpg

Szintén a 3D Realms adta ki, a Duke Nukem 3D testvérjátéka, bár a hangulata teljesen eltér attól, talán a fegyverek kicsit hasonlítanak, de a játék szamurájos, távol-keleti hangulatú. A főszereplőnek (Lo Wang) szintén vannak hasonlóan vicces beszólásai mint Duke Nukemnek. A játék újabb, mint a Duke Nukem 3D, ami valamelyest meg is látszik rajta, például ebben a játékban már lehetett járműveket vezetni. A játék sokkal kevésbé volt ismert, mint a Duke Nukem 3D, aki még nem próbálta és szereti a retró FPS-eket, mindenek előtt ez legyen az első, amit kipróbál.

shadow_warrior_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on (a két kiegészítőjével együtt):

A játékhoz sokkal később készültek folytatások, amiknek a hangulata teljesen eltér a régitől, viszont szerintem jól sikerültek azok is:

Star Wars: Dark Forces (1995)

star_wars_dark_forces_gog_1.jpg

star_wars_dark_forces_gog_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

STRAFE (2017)

strafe_steam_1.jpg

strafe_steam_2.jpg

A játék trailerére külön felhívnám a figyelmet :)

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Strife (1996)

strife_steam_1.jpg

strife_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

The Terminator: Future Shock (1995)

the_terminator_future_shock_1.jpg

A játéknak csak a demójával játszottam, de a retró FPS-ek közül ez az, aminek a legjobban átjön a Terminátoros hangulata. A játékban sokféle ellenfél van, és ami akkoriban ritkaság volt, hogy a tereptárgyakat el lehetett pusztítani.

the_terminator_future_shock_2.jpg

A játék letölthető innen:

Unreal Tournament (2000)

unreal_tournament_steam_1.jpg

Kétség kívül az egyik legjobb retró FPS játék volt, nekem ez az első rész sokkal jobban tetszett, mint a 2004-es verzió. Mind a végigjátszás, mint a multiplayer része nagyon jó volt, főleg, hogy volt benne offline multiplayer is, vagyis tudtál gépi játékosok ellen játszani. A játékban voltak úgynevezett mutator-ok, amik valamelyest módosították a játékmenetet. A játék zenéje is nagyon jó volt.

Ehhez is készült egy jól sikerült magyarosítás (beleértve a hangokat is).

unreal_tournament_steam_2.jpg

A játékot eltávolították steamről és gog.com-ról is (aki még megvette, az tud vele játszani, de most, ki tudja meddig, nem lehet megvenni). Hogy most legálisan hol lehet megszerezni, azt sajnos nem tudom.

Egyéb

Retró FPS-ek kapcsán néha fel szokott merülni a Grezzo játékok (lásd pl. ezt a videót) neve is, amik habár nyomokban Bloodot, Duke Nukemet, és Redneck Rampaget tartalmaznak, elég véres és elmebeteg játékok, de gondolom pont ezt szeretik rajtuk egyesek.

A bejegyzés trackback címe:

https://randomgondolat.blog.hu/api/trackback/id/tr1318415897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása