Random Gondolat

atom icon planets icon galaxy icon Random Gondolat gaming icon building icon transport icon

Command & Conquer játékok klónjai

2024. május 28. - christo161

Ennek a bejegyzésnek az első felében olyan számítógépes játékok fognak szerepelni, amik jellemzően az első Command & Conquer játék megjelenése után készültek, kb. a kilencvenes évek második felében, esetleg a kétezres évek első felében, és hasonlítanak a C&C játékokra.

earth_2140_dos.png

A bejegyzés második felében pedig a sokkal később megjelent játékokról lesz szó, amik szintén hasonlítanak a Command & Conquer játékokra. Itt azért annyit hozzátennék, hogy míg a régi játékok esetén sokkal egyértelműbben rá lehetett sütni egy játékra, hogy C&C klón, azért az újabbak esetén ez nem olyan egyszerű. De próbálom azokat felsorolni, amiket internetszerte is tipikusan C&C klónnak tartanak, vagy ha nem is C&C klónnak, akkor a C&C játékok újraélesztésére tett kísérletnek.

Sajnos nem játszottam mindegyik játékkal. Értelemszerűen arról nem sokat tudok írni, amivel nem játszottam. Persze szívesen pótolnám ezt a hiányosságot, mert mindig is érdekeltek a C&C klónok, hogy vajon mit sikerült kihozniuk egy ilyen játékból, és van-e bennük valami érdekesség, ami a C&C játékokban nincs benne, de ígérgetni ezzel kapcsolatban nem szeretnék.

Tartalomjegyzék

Régi C&C klónok

Új C&C klónok

Régebbi C&C klónok

7th Legion (1997)

7th_legion_steam_1.jpg

A játék egységek és épületek szempontjából nagyon hasonlít az első C&C játékokra. Pl. van benne olyan épület, amivel gyalogosokat tudunk készíteni, illetve olyan épület, amivel járműveket, illetve Power Plantokat kell építgetni, hogy az épületeinknek elég energiája legyen (arra már nem emlékszem, hogy kevés Power Plant, azaz Low Power esetén ugyanaz történik-e, mint a C&C játékokban, hogy lelassul a gyártás, és bizonyos védelmi épületek nem működnek).

Ami a C&C játékoktól eltérő, hogy a pénz csak úgy magától jön (annyit nem játszottam a játékkal, hogy megfigyeljem, hogy esetleg valami tényezőtől több pénz jön-e), vagy pedig fel lehet szedni dobozokat (mint a C&C játékokban a crate), amikből pénzt kapunk.

A játék talán legnagyobb különlegessége a battle cardok, amik a screenshotokon jobb felül láthatóak. A pirossal keretezettek az ellenfél egységeivel okoznak valami negatív dolgot, a zöld keretezettek pedig a saját egységeinknek adnak valami powerupot (pl. gyorsabb mozgás, gyorsabb lövés, láthatatlanság, hasonlóak). Vannak egészen elvetemült battle cardok is, ha jól emlékszem, olyan is van, ami minden játékosnak elpusztítja mindenét, kivéve a főépületét.

7th_legion_gog_1.jpg

Noha a játék grafikája talán valamivel szebbnek nevezhető, mint az első C&C játékoké, de a játék talán nem olyan sokrétű, mint a C&C játékok, illetve nem ritkán az egységek irányítása sokkal rosszabb, mint a C&C játékokban.

A játék megvásárolható például steamen és gogon:

A.R.S.E.N.A.L. (1998)

arsenal_dos_1.png

A játéknak a demó verziójával játszottam, de bevallom őszintén, sajnos már nem sokra emlékszem. A grafikája talán valamivel jobb, mint a C&C játékoké, illetve voltak benne a C&C játékoknál kifinomultabb dolgok, pl. unit ready helyett light tank ready volt az announcement, illetve talán voltak benne fejlesztések.

arsenal_dos_2.png

Érdekesség, hogy a játéknak még él a hivatalos honlapja:

Egyébként a játék letölthető abandonware honlapokról. Google a barátunk. A játékra érdemes az alcíme alapján rákeresni, vagyis "Arsenal Taste the Power" vagy "Arsenal Extended Power".

Dark Reign (1997)

dark_reign_gog_1.jpg

dark_reign_gog_2.jpg

A játék megvásárolható gog.com-on:

Dominion Storm (1998)

dominion_storm_over_gift_3_1.png

dominion_storm_over_gift_3_2.jpg

A játék letölthető például innen:

Earth 2140 (1997)

earth_2140_steam_1.jpg

Az Earth 2140 játékmechanikáját tekintve nagyon hasonlít a C&C játékokra (pl. ugyanúgy építgetni kell benne Power Plantokat). Az épületek is nagyon hasonlóak, az egységek is sokban hasonlítanak, bár vannak benne lépegetők (mech-ek) is. Ami új a régi C&C játékokhoz képest, hogy ki lehet kapcsolni épületeket, illetve meg lehet őket semmisíteni (amivel az épületek elfoglalását lehet kivédeni, amit a gépi ellenfél alkalmaz is). A grafikája kétség kívül jobb, mint az első C&C játékoké.

Sajnos tapasztalataim szerint az építs sok egységet és támadd meg az ellenfelet taktikánál nem lagyon lehet bonyolultabb taktikát alkalmazni, de ha valaki ezt meg tudja cáfolni, írja meg kommentben.

earth_2140_steam_2.jpg

A játéknak készült két folytatása, amik már 3D grafikával rendelkeznek, és nem hasonlítanak annyira a C&C játékokra.

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Echelon (1998)

echelon_1.jpg

echelon_2.jpg

Letölthető innen:

KKND (1997)

kknd_1_steam_1.jpg

A játék még a címét tekintve is hasonlít a C&C játékokra, a KKND a Krush Kill 'N Destroy rövidítése.

Játékmechanikáját tekintve szintén egy az egyben régi C&C játék klón. Noha keveset játszottam vele, de nem találtam benne az "építs sok egységet és támadd meg az ellenfelet"-nél bonyolultabb taktikákat. A C&C játékokhoz képest nem találtam benne különösebb érdekességet. A grafikája talán valamivel jobbnak nevezhető, mint a régi C&C játékoké.

Egyszer egy ismerősöm azt mondta, hogy ebben a játékban a gép ellenfél sokkal okosabb, mint a régi C&C játékokban, de ezt sikerült is megcáfolnom azzal, hogy olyat meg lehetett csinálni a játékban gép ellenfél ellen, hogy amikor támadott az ellenfél és már majdnem odaért a bázisodra, megtámadtad a bázisát és akkor visszafordította az összes egységét a te bázisod felől az ő bázisára. Amikor már majdnem visszaértek a bázisára az egységei, abbahagytad a bázisának a támadását és az egységei újra elindultak a te bázisod felé. Ezt tulajdonképpen bármennyiszer meg lehetett csinálni.

kknd_1_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steameg és gog.com-on:

KKND 2 (1998)

kknd_2_steam_1.jpg

A KKND második része egy évvel később jelent meg, mint az első része. Habár csak a kipróbálás szintjén játszottam vele, egetverő újítást nem tapasztaltam benne. 2 játszható frakció helyett 3 van benne, a pályák valamivel kidolgozottabbak.

kknd_2_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

Total Annihilation (1997)

total_annihilation_gog_1.jpg

total_annihilation_gog_2.jpg

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

War Front: Turning Point (2007)

war_front_turning_point.jpg

A játék letölthető innen:

War Inc. (1997)

war_inc_dos_1.png

war_inc_dos_2.png

A játék letölthető innen:

Újabb C&C klónok

8-bit Armies (2016)

A játékot a Petroglyph fejlesztette, akik között tudomásom szerint vannak, akik az eredeti C&C játékokon dolgoztak.

8_bit_armies_steam_1.jpg

Bár ezzel a játékkal sem játszottam túl sokat, annyira sikerült rájönnöm, hogy játékmechanikailag nem nyújt többet, mint egy régi C&C játék, sőt, talán bizonyos esetekben még kevesebbet is. Expelni (új nyersanyaglelőhelyhez építkezni) csak úgy tudtam benne, hogy a következő nyersanyaglelőhelyig terjesztettem az első meglévő bázisomat.

Az persze betudható poénnak, hogy Minecraftra vagy Lego-ra hajazó a játék grafikája, illetve DLC-k keretében beleraktak orkokat, embereket, illetve idegen lényeket, de játékmechanikailag ezek a frakciók sem különböznek sokban a már meglévőektől (míg például a StarCraftban a 3 különböző fajjal teljesen máshogy kell játszani).

A játékkal el lehet játszogatni, de szerintem hamar unható. Azt azért talán érdemes megemlíteni, hogy a játékban van co-op, vagyis a játékot ketten is végigjátszhatjuk.

8_bit_armies_steam_2.jpg

A legerősebb gépi ellenfelet is le lehet győzni úgy, ha a bázisodat kiterjeszted a legközelebb lévő nyersanyaglelőhelyig, és oda építesz egy olyan épületet, amibe a nyersanyaggyűjtők tudják szállítani a nyersanyagot. Ilyet a gépi ellenfél soha nem csinál, neked pedig elég nagy előnyöd lesz belőle. Lásd például ebben a videóban:

A játék megvásárolható steamen és gog.com-on:

9-bit Armies (2024)

A játékot szintén a Petroglyph fejlesztette.

9_bit_armies_steam_1.jpg

Habár nem játszottam a játékkal, annyi a screenshotokból is látszik, hogy próbálták a 8-bit Armies lehetőségeit némileg kibővíteni, például vízi járművekkel és tech buildingekkel. Szintén végigjátszható co-op-ban, vagyis ketten a gépi ellenfél ellen.

9_bit_armies_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen, és később talán gog.com-on is:

Act of Aggression (2015)

A játékot az Eugen Systems fejlesztette.

act_of_aggression_steam_1.jpg

A játék a C&C Generals-ra hasonlít, és amikor az Electronic Arts beszántotta a Generals 2-t, talán még arra is lehet tippelni, hogy a fejlesztők ezt a "piaci rést" akarták ezzel a játékkal valamelyest pótolni. Sajnos sikertelenül, mert nagyon kevesen ismerték, és hamar feledésbe merült.

Habár már nagyon rég játszottam vele, emlékeim szerint egy kifejezetten jól sikerült játék, még akár játékmechanikai kidolgozottság terén is.

Az először kiadott játéknak kifejezett hátránya volt, hogy 3 féle nyersanyagot kellett benne gyűjteni (az újabbak a fejlettebb egységek, épületek építéséhez kellettek, mint akár a StarCraftban), és sok idő volt a játékban eljutni a late game egységekig és épületekig, vagyis sok idő volt teljesen kifejlődni. A játékot főként emiatt újra kiadták, ahol már csak egy fajta nyersanyag van, amit talán egyszerűbb és gyorsabb is begyűjteni. Hogy ezen kívül még mit változtattak a játék újra kiadott verziójában abba már nem mélyedtem bele.

act_of_aggression_steam_2.jpg

D.O.R.F.

dorf_steam_1.jpg

dorf_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen:

Forged Battalion (2018)

forged_battalion_1.jpg

forged_battalion_2.jpg

A játék megvásárolható steamen:

reconquest (2016)

reconquest_steam_1.jpg

reconquest_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen:

Stormgate

stormgate_steam_1.jpg

stormgate_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen:

Tempest Rising

tempest_rising_steam_1.jpg

tempest_rising_steam_2.jpg

A játék megvásárolható steamen:

Egyéb

Dying Breed

dying_breed_steam_1.jpg

dying_breed_steam_2.jpg

Ha ismertek még C&C klónokat, írjátok meg kommentben.

A bejegyzés trackback címe:

https://randomgondolat.blog.hu/api/trackback/id/tr7818413543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alternistom 2024.06.12. 21:46:05

Köszönöm, volt egy rakat amit nem ismertem, de még van esetleg amiket hozzá tudsz adni:
- Warzone 2100
- Grey Goo

christo161 · http://itkezdoknek.blog.hu/ 2024.06.12. 21:50:00

@alternistom: Grey Goo annyira nem C&C klón szerintem, de tény, hogy a Petroglyph, vagyis régi C&C fejlesztők készítették. Warzonet sajna nem ismerem, csak névről, de majd lecsekkolom.
süti beállítások módosítása